Typ om te zoeken

ICT

Vanaf 2015 overgang van ICD-9-CM naar ICD-10-BE

Delen

“ICD staat voor ‘International Classification of Diseases’ of ‘Internationale Classificatie van Ziekten’. Die classificatie was oorspronkelijk alleen bedoeld voor het klasseren van de doodsoorzaken en heeft al meer dan eeuw geschiedenis achter de rug. Met de jaren werd ze uitgebreid en aangepast. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) speelt sinds haar oprichting in 1948 een coördinerende rol bij het tot stand komen van de officiële revisies.”

Van 15.000 naar 70.000 codes

“Vanzelfsprekend zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen de twee classificaties. In de eerste plaats zullen ze er meer mogelijkheden zijn tot codering. Terwijl er in de ICD-9 ‘slechts’ 15.000 codes waren wordt dit in de vervolgversie uitgebreid naar 70.000 codes. Ook de procedures zijn herwerkt. Dit alles zal leiden tot een gevoelige winst aan informatie.”

E-learning

“Het kost toch wel drie jaar om de codering van de ICD onder de knie te krijgen. In België zijn circa 800 ‘codeerders’ aan de slag. Op basis van de verschillende codes uit de ICD bepalen zij de pathologie van een patiënt, onder meer als basis voor de RIZIV-vergoedingen voor klinische biologie, medische beeldvorming en farmacie, alsook voor een deel van het budget van financiële middelen van het ziekenhuis. Het is niet altijd evident om de juiste diagnosecodes terug te vinden en soms worden er nog wel eens fouten gemaakt. Het FOD voert dan wel audits uit, sancties zijn nog niet direct voorzien en er worden enkel berispingen gedaan. Voor de ‘codeerders’ voorziet het FOD in een e-learning opleiding en het ter beschikking stellen van een codeertool om de juiste codes op te zoeken,” besluit Erik Baert.

Tags:

Geef een reactie