Typ om te zoeken

Woonzorgcentra

Geluidsabsorberende luxe vinylvloer van Moduleo zorgt voor betere levenskwaliteit in woonzorgcentrum

Delen

Bewoners van woonzorgcentra hebben alle belang bij een aangename, rustgevende omgeving. Een goede akoestiek in een zorgomgeving is dan ook van primordiaal belang. In WZC Veilige Have in Aalter is de leefruimte voor bewoners met dementie uitgerust met een LVT-vloer van Moduleo, precies omwille van de geluidsabsorberende eigenschappen. 

 
“In een woonzorgcentrum als het onze is altijd veel activiteit en beweging”, vertelt Danny Sagaert, algemeen directeur van WZC Veilige Have in Aalter. “Vooral de lange gangen veroorzaken veel geluidsoverlast. Personeel is hier continu in de weer en rijdt rond met karren. De harde materialen en vooral de keramieken vloer met al zijn voegen zorgden voor veel nagalm, die doordringt tot in de gemeenschappelijke leefruimtes van de bewoners.”
 

Veilige haveAcusticare: betere akoestiek voor betere levenskwaliteit

WZC Veilige Have is een van de vijf woonzorgcentra dat deelneemt aan het project ‘Acusticare’. Dit project is een samenwerking tussen Universiteit Gent en Arteveldehogeschool en wil door studie en beïnvloeding van geluid en akoestiek bijdragen aan een betere levenskwaliteit bij de bewoners, een verminderd gebruik van de medicatie en een verminderde werkstress bij het personeel.

 

Het project is gericht op bewoners met dementie die gedragsmatige of psychologische problemen (BPSD) stellen.Geluid en akoestiek kunnen deze problemen zowel positief als negatief beïnvloeden.

 

Door de woon-en leefruimtes te bestuderen willen de onderzoekers in de eerste fase van het project de invloed van geluid op deze bewoners positief beïnvloeden of remediëren. In de tweede fase willen ze zogenaamde ‘soundscapes’ creëren die de gedragsstoornissen beïnvloeden en verminderen.

 

Veilige HaveGeluidsabsorberende LVT-vloer draagt steentje bij

“In WZC Veilige Have werd een van de twee leefruimtes voor bewoners met dementie grondig onder handen genomen. Om de akoestiek te optimaliseren werd de ruimte uitgerust met geluidsabsorberende plafonds en wanden, alsook met een LVT-vloer van Moduleo”, vertelt Katrien Van Compenolle, Project Advisor bij IVC.

 

“Alle geluiden van de gangen komen samen in deze leefruimte, wat de rust van onze bewoners niet ten goede komt”, vertelt Danny Sagaert. “Daarom hebben we de harde materialen in de ruimte vervangen door materialen met geluidsabsorberende eigenschappen. In de leefruimte lag voordien een keramiekvloer die al barsten vertoonde. We namen de gelegenheid te baat om deze te vervangen. Onze eerste voorkeur ging uit naar een pvc-vloer maar toen kwamen we de luxe vinylvloeren van Moduleo op het spoor. Deze zijn voorzien van een dikkere projectslijtlaag en zijn daarom ideaal voor intensief gebruikte ruimtes. Ze bieden meer veerkracht en de voor ons doorslaggevende factor: ze dempen het geluid.”

 

Bewezen resultaat

De tweede leefruimte van de afdeling voor bewoners met dementie is niet uitgerust met de geluidsabsorberende materialen om het verschil te kunnen testen. “Wij merken zelf een aanzienlijk verschil in akoestisch comfort, dat ook bevestigd wordt door de metingen. Het effect op de rustbeleving van de bewoners zal de tijd moeten uitwijzen, maar we zijn alvast positief gestemd”, aldus Danny Sagaert.

 
Naast de geluidsabsorberende kwaliteiten bewogen ook andere redenen de directie van WZC Veilige Have ertoe om te kiezen voor een LVT-vloer van Moduleo. “De vloer is ondoordringbaar, makkelijk in onderhoud en snel te plaatsen, want ze kon bovenop de bestaande keramiekvloer gelegd worden. We zijn erg tevreden met het resultaat”, aldus de algemeen directeur.
 
Meer info?
[email protected]
 

Geef een reactie