Typ om te zoeken

ICT

Vernieuwd operatiekwartier OLV-Campus Asse in gebruik genomen

Delen

Deze zomer werd de eerste fase van de grondige renovatie-werken aan het operatiekwartier in Asse afgerond. Vanaf 24 augustus zijn drie gloednieuwe operatiezalen operationeel en ze werden meteen in gebruik genomen voor de eerste chirurgische ingrepen.

De eerste geplande operatie stond genoteerd voor de ochtend van 25 augustus en heeft inmiddels succesvol plaatsgevonden. Het betrof een ingreep aan de elleboog bij Robert Collyns (52) uit Wolvertem, uitgevoerd door Dr. Bart Middernacht van de dienst Orthopedie-Traumatologie.

Dr. Bart Middernacht:“Het nieuwe operatiekwartier in Asse is uitgerust met de meest moderne voorzieningen, inclusief een zogenaamd ‘digitaal OK’. Dat verwijst naar soft- en hardware waarmee een operatiekwartier wordt omgetoverd tot een regiekamer voor medische beelden, vaak in 3D. Daarmee kan de chirurg tijdens de ingreep gebruik maken van medische beelden van voorafgaandelijke onderzoeken, maar ook van precisiebeelden die tijdens de ingreep zelf worden genomen, zodat iedereen in de operatiezaal de ingreep van heel nabij kan volgen. In onze campus te Aalst hebben we een gelijkaardig systeem. Met deze versie beschikt ook Campus Asse over een ‘state-of-the-art’ operatiekwartier: een ongeziene troef voor een ziekenhuis van deze omvang, net buiten de Brusselse ring.”

Robert Collyns:“Dit is de eerste keer dat ik in het ziekenhuis van Asse wordt behandeld. Iemand uit mijn kennissenkring had me aangeraden om voor mijn medisch probleem naar het OLV Ziekenhuis te gaan, en dat was een goed advies. Naast de reputatie van het ziekenhuis en de artsen, is ook de nabijheid een sterke troef. Het ziekenhuis in Asse bevindt zich op tien minuutjes rijden van thuis, in Wolvertem. Ik vind het belangrijk dat ik voor medische zorgen terecht kan in de eigen regio. Met dit nieuwe operatiekwartier is het ziekenhuis in Asse klaar voor de toekomst.”

Het nieuwe operatiekwartier in Asse was al vanaf 24 augustus operationeel en zo kon diezelfde dag al een niet-geplande, dringende ingreep plaatsvinden. De echte primeur ging naar Dr. Marc Krick, van de dienst Algemene heelkunde, die een laparoscopische cholecystectomie bij een 51-jarige vrouw uitvoerde. Dat is een kijkbuisoperatie waarbij de galblaas wordt verwijderd.

Nu kan ook de volgende fase voor de renovatie van het operatiekwartier in Asse starten, waarbij nog een bijkomende operatiezaal en een ontwaakzaal helemaal worden heringericht. Tegen eind dit jaar moet het gehele operatiekwartier klaar zijn. Campus Asse zal dan beschikken over twee grote operatiezalen van elk 55m², twee zalen van 38 m² en een ontwaakzaal. Artsen en verpleegkundigen krijgen zo meer ruimte en meer comfort om te werken, wat uiteraard de kwaliteit van de medische zorg en de patiëntveiligheid ten goede komt.

Bron: OLV – eigen berichtgeving

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van