Typ om te zoeken

Ziekenhuizen

Vernieuwde radiologie AZ Herentals: hogere accuraatheid in diagnose met minder straling

Delen

Het AZ Herentals renoveert stelselmatig alle afdelingen. Op maandag 7 juli ging de volledig vernieuwde afdeling radiologie open. Die biedt tal van voordelen voor de patiënten. “Allereerst hebben we een aantal ultramoderne toestellen aangeschaft”, zegt hoofdgeneesheer dr. An De Cuyper. “We beschikken over vier nieuwe RX-zalen en een hypermodern CT-toestel. Het voordeel van deze toestellen is dat de stralingsdosis gemiddeld 5 keer lager ligt dan bij de vroegere, terwijl ze toch een betere differentiatie maken. Zo worden ook kleinere afwijkingen zichtbaar, waardoor de accuraatheid van de diagnose verhoogt. Door de lagere stralingsdosis verhoogt de toegankelijkheid van deze onderzoeken voor kinderen. Ook voor patiënten die regelmatig een dergelijk onderzoek ondergaan, zoals kankerpatiënten, is dit goed nieuws.”

Kortere wachttijden

Bovendien zijn de nieuwe toestellen ook een goede zaak voor de wachttijden. Dr. De Cuyper: “De beelden van deze toestellen worden volledig digitaal en dus sneller verwerkt, terwijl dat voordien nog met cassettes gebeurde. Daardoor kunnen er per dag meer patiënten geholpen worden.”
Doordat de vorige jaren de toestellen voor echografie en mammografie al vernieuwd zijn en er ook een NMR-toestel aanwezig is, kan het AZ Herentals het volledige gamma aan radiologische onderzoeken aanbieden. Er werd niet alleen in toestellen geïnvesteerd. Ook de afdeling zelf kreeg een grondige verbouwing en werd volledig anders georganiseerd. “Voortaan is er een gescheiden systeem tussen de patiënten die enkel voor een radiologisch onderzoek komen en diegenen die gehospitaliseerd zijn. Daardoor krijgen patiënten meer privacy”, zegt dr. De Cuyper. Verder is de afdeling logischer ingedeeld, waardoor er een vlottere patiëntendoorstroming is. “En die doorstroming verbetert nog wanneer het begeleidingssysteem voor patiënten ook op deze afdeling ingevoerd wordt”, vult dr. De Cuyper nog aan. Het AZ Herentals investeerde 4 miljoen euro in de vernieuwing van de afdeling radiologie. Daarvan ging de helft naar de nieuwe toestellen en de andere helft naar de infrastructuur.

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Geef een reactie