Typ om te zoeken

Geen onderdeel van een categorie

Vier patiëntentypes in zeven Europese landen

Delen
De ‘gezonde’ patiënten zijn de gelukkigsten: hun gezonde levensstijl en eetgewoontes zorgen ervoor dat zij minder dan gemiddeld ziek zijn. Als ze toch last hebben van een kwaaltje, snellen ze naar de huisdokter. In België is circa één op vier patiënten (24%) gezond, in Nederland is dat liefst 37%. Daarmee scoren onze noorderburen het best van alle deelnemende landen, met naast België ook Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië.

Tegenpolen

De non-conformisten zijn zowat de tegenpolen van de gezonde patiënten. Zij roken meer en hebben ook meer last van overgewicht. Ze trekken hun neus op voor de traditionele gezondheidszorg en een gezonde levensstijl is de laatste van hun zorgen. Alleen als het echt nodig is, zoeken ze hun arts op. Bijna één op de vijf Belgen (21%) is non-conformist.

Hedonisten houden vooral van een goed leven. Het gaat vooral om mannen, die in geval van pijn en ongemak vooral een beroep doen op de thuisapotheek. Op doktersbezoek gaan doen ze liever niet, ook omdat ze geen zin hebben in een preek omwille van ongezonde gewoontes. In België is 29% hedonist, in Duitsland liefst 36%.

Vrouwen vinden we vooral terug bij de gezondheidsexperts. Vooral 55-plussers behoren tot deze groep, die zich goed informeren over gezondheid en daar ook naar leven. Spanje en Italië (36% en 35%) tellen de meeste gezondheidsexperts, bij ons is dat 26%. Voor ze hun arts consulteren, hebben ze op internet al de nodige gezondheidsinformatie opgezocht. Daardoor zijn ze ook meer betrokken bij de voorgeschreven behandeling.

Geef een reactie