Typ om te zoeken

In the spotlight

“Vlaanderen speelt de ORSI Academy uit als een troef voor de hele regio”

Delen

Uroloog en pionier in de robotchirurgie Dr. Alex Mottrie opende in september 2018 officieel ‘zijn’ ORSI Academy in het Oost-Vlaamse Melle. Vanuit het onafhankelijke trainingscentrum werkt hij aan een wereldwijd ecosysteem voor innovatieve chirurgenopleidingen. ZORG Magazine sprak met Prof. Mottrie over technologische innovatie in chirurgie-opleidingen en medtech, het groeiende belang van marketing voor artsen en zijn eigen ondernemerschap als uit de hand gelopen hobby. 

In de entreehall van de ORSI Academy staan Duitse deelnemers aan een masterclass te wachten op het busje dat hen naar Gent met zijn hotels en cafés zal brengen. Verder in ons blikveld: een Da Vinci robotsysteem, kunstwerken van Jan Fabre en Wim Delvoye en de voorbijrazende E40 tussen de velden. “Hier ’s avonds verblijven, biedt je alleen maar een uitzicht op de koeien”, monkelt Alex Mottrie. “En Gent ligt vlakbij, toch? Maar we hebben wel alles in huis: trainingsruimten voor robotchirurgie, conferentiezalen, een auditorium met 120 plaatsen voor webinars, Health TV –  onze interactieve live streaming van chirurgische ingrepen, de World Robotic Surgery Events – en salons met designmeubilair, sportzalen en een bar-restaurant.” 

Meer multinationals aantrekken 

De ORSI Academy is een platform voor gespecialiseerde training in innovatieve medtech. Het idee is gebaseerd op het inclusieve model van de Vlerick School: het trainingscentrum is geen spin-off van het OLV Ziekenhuis Aalst waar Dr. Alex Mottrie als uroloog aan verbonden blijft. De trainingsfaciliteiten omvatten onder meer robotgeassisteerde chirurgie, laparoscopie, kijkoperaties, endovasculaire ingrepen, CAT-lab, hartcatheterisaties, orthopedie, pneumologie en maagdarmonderzoek. “Dit gaat over veel méér dan urologische robotchirurgie. Het is ook niet het Alex Mottrie Trainingscentrum (lacht). Alle innovatieve medtech komt in aanmerking voor onze trainingen. Al is het allemaal wel begonnen met urologie. Ik was een early adaptor van robotchirurgie: al in 2001 begon ik ermee in het OLV Ziekenhuis Aalst. Daarmee waren we bij de eersten in de wereld om robotchirurgie in te zetten, want de eerste prostaatrobotoperatie werd pas kort daarvoor uitgevoerd. Twintig jaar later beslaat robotchirurgie ook blaaswegnames, reconstructieve ingrepen in de buikholte, nierkankeroperaties … er komen steeds meer toepassingen bij.” 

De Amerikaanse bedrijven Medtronic – ’s werelds grootste speler in medische technologie, goed voor een waarde van 100 miljard euro – en Intuitive, de maker van het Da Vinci surgical system (waarde: 70 miljard) prefinancierden de ORSI Academy. “Ze hebben er elk een cluster met robots voor onze trainees, maar we hebben nog volop ruimte voor nieuwe bedrijven”, benadrukt Alex Mottrie. “We bieden hen exposure en r&d-faciliteiten. De volgende tien jaar verandert er in de geneeskunde meer dan de hele afgelopen eeuw ervoor. Naast de chirurgie focussen we op imaging, fluorescentietechnieken en virtual reality. Artificiële Intelligentie gebruiken we al voor de assessments in onze opleidingen: de machine leert zelf bij zodat die zelf een score kan toekennen.” 

Innovatie in opleidingstechnieken 

De professor weet hoe hij reporters moet aanpakken. “Zet u nekeer”, zegt hij. We mogen het zelf proberen. Een robotarm vanuit een bedieningsconsole besturen is een bijzondere sensatie. De vergelijking met een vluchtsimulator ligt voor de hand. “We oefenen eerst de bottonology, dan op dood materiaal, dan op dode varkens, honden en kippen en dan ook op menselijke lichamen. Het moet afgelopen zijn met principe see one – do one – teach one. Als chirurg in opleiding op patiënten oefenen, met alle risico op complicaties van dien, is echt niet meer van deze tijd. Als assistent-uroloog moest ik alle ziekenhuizen afdweilen, papieren invullen… om vervolgens bij te leren door de expertise te bekijken van de aanwezige topchirurg. Per definitie al wat verouderd, maar je moest het klakkeloos overnemen. In de plaats daarvan gaan we naar quality assured training of profiency-based progression training. We willen de opleiding verwijderen van het operatiekwartier. Een mens is geen goed studieobject.  Per uur die een operatie langer duurt door training van een chirurg in opleiding, kost dat de gemeenschap 1000 euro.  In de luchtvaart moet je ook eerst honderden uren op een simulator werken, voordat je een echte cockpit binnen mag. 

Robotchirurgie terugbetaalbaar maken  

Een grote kostenpost voor de gezondheidszorg zijn complicaties na operaties. “Met robotchirurgie kun je die met 50 procent verminderen op voorwaarde dat de chirurg die er mee werkt, goed is opgeleid. Daardoor hebben mannen na een prostaatoperatie vaak geen pamper of viagra meer nodig. Ze zijn sneller weer op de been. Wat wij doen leidt dus hopelijk tot een verlaging van de ziektekostenfactuur, ook al is robotchirurgie op microniveau in een ziekenhuis verlieslatend omdat er niet genoeg terugbetaling tegenover staat. Het is hoog tijd dat dat gebeurt. 

Alex Mottrie is formeel: “dit gaat niet over elitegeneeskunde. Robotchirurgie heeft een groot maatschappelijk potentieel. Het betaalt zichzelf terug op het vlak van de nationale gezondheidszorg, op voorwaarde dat je per robot 120-130 ingrepen uitvoert. Behalve voor prostaatoperaties bestaat er nog geen terugbetaling voor. Via OCERT – Orsi Consensus European Robotic Training werken we nu aan internationale standaardisering van de training. De eerste sessie ging door in april 2019. Hoopgevend is dat er verzekeraars uit verschillende landen en vertegenwoordigers van het Europees Parlement aanwezig waren. Het einddoel is een geüniformiseerde, wetenschappelijk onderbouwde én door het ziekenkostenverzekering terugbetaalbare opleiding.” 

“ORSI Academy is alvast het eerste trainingscentrum in de chirurgie dat gevalideerd en gecertificeerd werd door de Europese Vereniging voor Urologie (EAU). In 39 centra in Europa geven we nu dezelfde soort opleiding met dezelfde certificering en assessments. Bepaalde trainingscurricula moeten ook in ziekenhuizen afgewerkt kunnen worden.”   

Internationaal toptalent 

Prof. Alex Mottrie bewondert de homo universalis. Het Vlaanderen dat alleskunners voortbracht, zet hij graag in de kijker bij zijn buitenlandse bezoekers. De ORSI Academy haalt toptalent naar Vlaanderen, dus waarom het niet als showcase inzetten voor alles waar Vlaanderen voor staat? Architecturaal is het alvast een bijzonder gebouw. Designmeubelen en kunstwerken trekken de aandacht. “We willen tonen wat we in huis hebben. Daarom de klinkende namen voor onze meeting rooms: Jan Yperman, Jacques Brel, Janssen, Magritte, Rubens … een historische who-is-who van onze regio. We willen dé wereldspelers in medtech overtuigen om voor Vlaanderen te kiezen als Europese hub voor hun producten. Zo maak je de weide veel groener voor je eigen start-ups. Innotech heeft in Vlaanderen heel wat troeven. Voor hen kunnen we een nieuwe speelruimte creëren.” 

“Dankzij die uitstraling hebben we een buitenlandse topper gestrikt als hoofd van onze proficiency based progression training. Prof. Tony Gallagher (Cork University) is als behavioural scientist met wereldfaam sinds kort onze Director in Skilled Development. Onze medisch directeur is Zweeds: we hebben een hechte band met de Karolinska Universiteit in Stockholm.” 

Financiering, reclame en ethiek  

De balans sinds september? “Het overtreft onze stoutste verwachtingen: er zijn nu al uitbreidingsplannen”, zegt Prof. Alex Mottrie. “Alles is mogelijk. Dit is een mooie publiek-private samenwerking. Naast de multinationals stapten ook het Europese Fonds EFRO, de Vlaamse overheid, de universiteiten UGent en KU Leuven en de Provincie Oost-Vlaanderen mee aan boord. Vlaanderen speelt de ORSI Academy uit als een troef voor de hele regio. We kregen al verschillende Europese ministers over de vloer, professoren uit ziekenhuizen overal ter wereld ook. We dragen dit project internationaal uit: we mikken op satellietcentra in Melbourne, Shanghai, New York, Stockholm en Polen.” 

Maar is reclame geen brug te ver voor een arts – ook al biedt die maatschappelijke meerwaarde? “De ORSI Academy heeft niets te maken met mijn activiteit in het ziekenhuis”, benadrukt Alex MottrieORSI is er gekomen dankzij mijn reputatie als arts, niet omgekeerd. Ik ben nu CEO van een start-up die ik zie als een uit de hand gelopen hobby. Tegelijk blijf ik volop gaan voor urologie en mensen helpen, in het ziekenhuis.” 

Artsen vertrouwd maken met ondernemerschap is een fijn onderdeel van die ‘hobby’. “Junior ORSI brengt studenten in de geneeskunde en engineering samen voor een innovatiebad. FibriCheck – monitoring van hartritmestoornissen – is een concrete ontwikkeling en meteen goed voor de publieksprijs op de Aging2.0 Optimize Conference in Silicon Valley. Hoe je van zo’n idee een succesvol product in je start-up maakt, is een inzicht dat we graag delen. Hoe meer jonge artsen vertrouwd raken met innovatieve engineering – en dus productinnovatie in medtech – hoe beter voor hun kritische kijk op geneeskunde, de gezondheidszorg en dus voor de patiënt. Dokter ben je niet langer vanuit je achterkeuken. De hele wereld kijk mee en de patiënt is mondig geworden. Daarom moet je je praktijk als een bedrijf runnen. Het komt het beroep alleen maar ten goede.”  

Geef een reactie