Typ om te zoeken

Facility In the spotlight Ziekenhuizen

Voedselverspilling halveren

Delen

DUURZAAMHEID IN DE CATERINGWERELD, VANZELFSPREKEND VOOR SODEXO 

Voedsel verspillen is en blijft onaanvaardbaar.  Als voedselafval een land was, dan zou het op twee landen na (de VS en China) de meeste broeikasgassen uitstoten. Voedselverspilling tegengaan is dan ook een significante manier om onze CO2 voetafdruk op de planeet te reduceren. Daarom engageert Sodexo zich om de verspilling van voedsel in zijn restaurants tegen 2022 met de helft te verminderen. De beslissing sluit aan bij de duurzame strategie die de onderneming al jaren volgt.  

In woon- en zorgcentra en ziekenhuizen komt voedselverspilling vaak voorWe stellen vast dat een deel van de maaltijd van de patiënten vaak ongenuttigd terugkeert naar de keukenWaarom? Omdat de maaltijdbedeling niet is ingesteld op de specifieke behoeften van de patiënt, of omdat ze net op onderzoek moesten rond de etenstijd, of omdat ze gewoon liever zelf kiezen wat ze etenaldus Florence Rossi, directeur Corporate Responsibility. 

Om dit te verhelpen, biedt Sodexo de formule À la carte’ aan: een restaurantformule die personen toelaat om zelf te kiezen wat en wanneer ze eten. Het bleek een win-win aanpak te zijn: de patiënten of bewoners zijn blij dat ze zelf hun maaltijd kunnen kiezen, en het voedselafval wordt met de helft verminderd.   

Het welzijn van de patiënt staat centraal : er wordt rekening gehouden met medische voorschriften, maar de patiënt krijgt meer vrijheid en zelfbeslissingsrecht. Ze krijgen een beetje greep op hun verblijf en genieten hierdoor meer van hun maaltijd”, aldus nog Florence.  

Duurzame voeding in de praktijk 

Deze filosofie om voedselverspilling tegen te gaan, kadert in een grotere aanpak van de onderneming om de nadruk te leggen op duurzaamheid en klantentevredenheid. We lijsten enkele hoogtepunten op 

Sodexo was één van de allereerste bedrijven om een partnerschip op te zetten met Belgische producenten om zo de keuze voor lokale producten in zijn keukens en klanten te promoten. Dit om de impact van de bevoorradingsketen op het milieu te verkleinen.  

Daarnaast volgen de maaltijden het ritme van de seizoenen: minstens 60% van de groenten in hun menu’s zijn seizoensgroentenNiet minder dan 20 restaurants werden erkend met een label voor duurzame voedingskeuzes en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kregen reeds 12 restaurants het Good Food-label, een erkenning voor de inspanningen voor een duurzaam voedingsbeleid. 

Ook dierenwelzijn is al jarenlang een topprioriteit. Om het dierenwelzijn te verbeteren werkt Sodexo samen met GAIA. Iedere leverancier wordt gevraagd om het Animal Welfare Charter te ondertekenen, en op het menu staan er enkel nog eieren van scharrelkippen, varkensvlees van niet-gecastreerde varkens, konijnenvlees van parkkonijnen en paardenvlees uitsluitend afkomstig uit Europa. En vis wordt enkel aangekocht volgens de voorschriften van het WWF (volgens de oranje lijst).  

Maar ook vegetarische alternatieven krijgen nu ook een vaste plek op het menu.  Donderdag is de vaste ‘veggiedag’, waarbij de warme maaltijd van de dag volledig vegetarisch is.  

Het aanbieden van producten uit de biologische landbouw en eerlijke handel, de zogenaamde Fairtrade producten, ondersteunt de solidariteit en gelijkheid en biedt gezonde en veilige werkomstandigheden aan de producenten.  

Globale aanpak  

Voedselafval halveren en duurzame voedselkeuzes aanbieden past in Sodexo’s globale aanpak om de planeet duurzamer te maken, maar dit maakt er slechts deel van uit.  In het kader van de campagne ‘Mission Zero Waste’ werden de voorbije maanden in alle Sodexo restaurants de plastic roerstaafjes, rietjes en zakjes afgeschaft. Voor deze producten worden duurzame herbruikbare of recycleerbare alternatieven aangeboden.  Het engagement is om tegen einde 2020 alle wegwerpplastic uit restaurants af te schaffen of vervangen.  

Twee grote bedrijfsrestaurants zijn al volledig plasticvrij, maar voor ziekenhuizen en woonzorgcentra zijn er bijkomende factoren om mee rekening te houden. Het is een mooie uitdaging”, zegt Valentine Boone, verantwoordelijke duurzaamheid voor woonzorgcentra. “Strikte hygiëneregels zijn essentieel in de gezondheidssector, en daarom werken we nauw samen met de directies van instellingen en met leveranciers om onze ambitieuze doelstellingen te kunnen bereiken. 

Ten slotte biedt Sodexo zijn klanten nu ook facilitaire diensten die koolstofneutraal kunnen worden gemaakt, zoals dat het geval is op het hoofdkantoor te Brussel. “Wij beschikken hiervoor over een aantal tools, die wij met de hulp van onze klanten geleidelijk toepassen. Zo nemen wij onze verantwoordelijkheid op voor de planeet en de samenleving. Onze betrokkenheid bij de campagne ‘Sign for my future’ past eveneens in dit streven”, aldus Florence. 

Positieve impact 

De positieve impact van al deze acties is voelbaar op meerdere niveaus : op personen, gemeenschappen en het milieu.  Het bedrijf bedient dagelijks meer dan 100.000 personen in zijn restaurants, niet enkel in ziekenhuizen en woonzorgcentra, maar ook in bedrijven, scholen en overheidsinstellingen.  

Daarnaast spelen nog secundaire effecten een rol. “Door onze aanpak maken we ook onze 3.500 medewerkers bewust van de noodzaak om duurzame keuzes te maken. Zij ervaren ook hoe kleine wijzigingen een grote impact kunnen hebben, en dragen deze bewustwording dan ook uit”, aldus Florence.  

Geef een reactie