Typ om te zoeken

Facility

Ontdek de wasserij van AZ Maria Middelares en woonzorgcentrum Westervier

Delen

Foto: Woonzorgcentrum Westervier (vzw Curando O.L.V. van 7 Weeën Ruiselede)
 
Zorg & Techniek werd uitgenodigd om een kijkje te gaan nemen in de wasserij van AZ Maria Middelares in Gent en in die van woonzorgcentrum Westervier in Brugge. Twee zorginstellingen die recentelijk hun intrek namen in een nieuwbouw. Gastvrouwen waren respectievelijk Karin Valckenier en Ellen Van Renterghem.

 
Zowel AZ Maria Middelares (schoonmaaklinnen, gordijnen en specifieke was) als woonzorgcentrum Westervier verwerken een groot deel van hun was intern. Ze beschikken hiervoor over een hedendaagse wasserij met ecologische installaties.
 

Rentabiliteitsoefening

De keuze tussen zelf wassen en uitbesteden was een vraag waarover goed nagedacht werd, klinkt het bij Gentse ziekenhuis. “We hebben in eigen beheer een analyse gedaan, ondersteund met de rentabiliteitsoefening die Miele Professional gratis aanbiedt aan geïnteresseerden. Hieruit bleek dat voor dat type was (schoonmaakdoeken, gordijnen en specifieke was) eigen beheer economischer was. We hebben gekozen voor 3 wasmachines met 32 kilogram inhoud en 4 droogkasten. De droogkasten zijn niet op gas, maar uitgerust met warmtepompen. Hierdoor konden we onze wasserij eender waar in het ziekenhuis implementeren. Een uitlaat naar buiten heb je namelijk niet meer nodig. Iets wat de architect zeker niet erg vond.”
 

AZ Maria Middelares

De wasserij van AZ Maria Middelares


 

Warmtepompen Miele bieden tal van voordelen

De plaatsingsvrijheid is één voordeel van warmtepompen, maar ook het verbruik wordt gunstig beïnvloed. De investering wordt op enkele jaren terugverdiend, afhankelijk van de instelling. Het verbruik bedraagt namelijk zo’n 0,23 kW per kilogram was, terwijl dit bij een gewone droogkast rond de 0,50 kW schommelt. “Bij Westervier in Brugge beschikken we over 4 wasmachines met een inhoud van 16 kilogram in combinatie met 4 droogkasten. Indien we voor gas kozen, dan hadden we weliswaar maar drie droogkasten nodig, maar dan moeten we meteen ook investeren in een schoorsteen. Dankzij de warmtepompen is het verbruik bovendien een pak lager waardoor we op relatief korte termijn de investering terugverdienen. Dat speelt uiteraard mee in de beslissing. We hebben dan ook heel wat wasgoed te verwerken.”
 

De wasserij en schoonmaak zijn belangrijke logistieke schakels in de zorg
Karin Valckenier: “Als mensen ergens vertoeven, zijn er in de eerste plaats 3 zaken die hun mening vormen: of de mensen vriendelijk zijn, of het proper is en of het eten lekker is. Voor ziekenhuizen geldt dit eigenlijk ook. De zorgverlening is belangrijk, maar bovenal zullen patiënten en bezoekers zich ook goed herinneren of het ziekenhuis netjes was, de mensen vriendelijk en het eten lekker. Als wasserij en schoonmaakdienst spelen wij een rol in twee van die factoren: netheid en vriendelijkheid. Schoonmakers zijn vaak het eerste en meest toegankelijke contactpunt voor de patiënten en bewoners. Daar hechten we dus veel belang aan, naast het hebben van een goed uitgeruste wasserij en een goede schoonmaakkwaliteit.”

 

Geoptimaliseerde wasprogramma’s en doorlooptijd

Beide instellingen hebben dus voor Miele Professional gekozen als leverancier. Een keuze waar ze heel tevreden over zijn. Karin Valckenier: “Ik had niet verwacht dat de doorlooptijd en de droogtijd zo snel zouden zijn. We waren een beetje gedwongen om over te stappen naar warmtepompen binnen de context van het nieuwe ziekenhuis, waarbij we het gebruik van gas dienden te vermijden en waarbij de wasserij midden in het ziekenhuiscomplex werd geïntegreerd. Achteraf gezien een geluk, anders had ik de optie warmtepompen mogelijk niet ontdekt.”
 
Ook de automatische dosering krijgt lof. Ellen Van Renterghem: “Het gebruik van de apparaten is veel toegankelijker dan vroeger. Het is heel eenvoudig om het juiste wasprogramma in te stellen. Veel meer mensen in het woonzorgcentum of in het ziekenhuis kunnen de toestellen nu bedienen. Iedereen kan er vlot mee overweg. Miele komt de wasprogramma’s geregeld opvolgen en nakijken. De machines doseren perfect in functie van het programma en de belading. Ook naar service toe zijn we zeker tevreden. De servicedienst werkt snel.”
 
Bezoek www.miele-professional.be voor meer informatie
 

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Geef een reactie