Typ om te zoeken

In the spotlight Techniek Woonzorgcentra

“We focussen sterk op huiselijkheid”

Delen

Ruyskensveld is een cluster van vijf zorginstellingen in Zuid-Oost-Vlaanderen die hulp en ondersteuning bieden aan kinderen, jongeren en gezinnen. Er is ambulante en residentiële opvang mogelijk.  

Wim De Wulf

Wim De Wulf is verantwoordelijk voor facilitaire diensten, infrastructuur, aankopen en preventie, dit voor alle campussen. “De fusie kwam twee jaar geleden tot stand. Ik werk ruim 14 jaar voor Ruyskensveld. Naar aanleiding van de fusie kreeg ik de vraag om me toe te leggen op het facilitaire luik. Op dat moment was ik personeelsverantwoordelijke op de campus in Erembodegem. Mijn huidige taak omhelst bijvoorbeeld het opvolgen van contracten over grote aankopen, zoals energie en keuringen. Op vier locaties moeten we de infrastructuur bouwen of verbouwen. Het is een meerjarenproject.” Het gaat dus om een heel breed takenpakket. In Ruyskensveld zijn er 7 klusjesmannen. Voor gespecialiseerde opdrachten zoals verwarming en elektriciteit wordt samengewerkt met onderaannemers.  

Jeugddorp 

Net als in ouderenzorg wordt ook in de jeugdzorg steeds meer aandacht besteed aan een huiselijke sfeer. “In Erembodegem komt er een nieuwbouw. Het grootste deel van de werking is er residentieel, voorts zijn er nog enkele projecten zoals thuisbegeleiding. De nieuwbouw hebben we opgevat als een jeugddorp. Het gaat om aparte huizen met een familiale sfeer en eigen tuinen. Ook is er een boomgaard en zijn er dieren. De huizen zijn weliswaar op de bovenverdieping met elkaar verbonden, wat handig is voor het organiseren van de nachtdienst of het elkaar ondersteunen bij voorvallen van agressie. Maar beneden is alles gescheiden. Er is in de huizen plaats voor telkens tien jongeren. We willen vermijden dat ze het gevoel hebben in een instelling terecht te komen. Een deel van hen wordt geplaatst en verblijft hier vijf tot tien jaar. Het is dus belangrijk dat ze hier een thuis hebben.” Dat betekent bijvoorbeeld dat er een ruimte is om vriendjes uit te nodigen of om feestjes te organiseren. Ook is er de mogelijkheid om zich even terug te trekken in het huis of in de tuin. “Het feit dat kinderen even apart kunnen gaan zitten als ze daar nood aan hebben, zorgt voor minder agressie. Hoe ze leven, heeft een grote impact op hoe ze zich voelen. 

Nieuw concept 

Er zijn tekorten in de jeugdsector, dus kinderen worden pas geplaatst als het niet anders kan. De infrastructuur van de residentiële opvang moet voorbereid zijn op steeds meer extreme situaties. We zorgen er ook voor dat ouders kunnen samenzijn met hun kind zonder dat ze de leefgroep moeten passeren. Osar Architects heeft echt wel met ons meegedacht. Nog belangrijk is bijvoorbeeld het gebruik van akoestische materialen en de oriëntatie van de leefruimte naar de tuin. We kijken er naar uit om in juni 2020 te kunnen verhuizen. Dan is de eerste fase achter de rug. In een volgend stadium zullen we de oude panden afbreken om daarna de tuinen af te werken.” Het idee van dit vernieuwd woonconcept komt van Wim De Wulf. Hij volgde een opleiding als orthopedagoog en werkte als opvoeder en hoofdopvoeder. “Ik werk intussen 28 jaar in de jeugdzorg. Dat heeft als grote voordeel dat ik de dagelijkse praktijk goed ken en weet wat de noden zijn. Ik heb, in de loop der jaren, de mogelijkheid gekregen van mijn werkgever me te kunnen bijscholen”. 

Ecologisch 

De infrastructuurwerken worden voor ongeveer 60% gefinancierd door VIPA. “Omdat we in Erembodegem op een grote site bouwen, zijn er ook veel omgevingswerken waardoor de kostprijs oploopt. Je kan goedkoper bouwen dan wat wij nu doen, maar we willen echt wel onze eigen accenten leggen. Daarop willen we niet inboeten, ook al vraagt het extra investeringen.” Voor Wim De Wulf zijn er verschillende uitdagingen. Hoe zorg je voor een goede omgeving voor kinderen en medewerkers? Hoe pak je het ecologisch aan? We halen goede scores. Wel moeten we nog met gas stoken, wat jammer is. Op termijn, als we er de financiële middelen voor hebben, willen we omschakelen naar captatienetten, geothermische warmte. We zorgen ervoor dat alle leidingen er al liggen zodat we onmiddellijk kunnen omschakelen. Op de parking liggen al leidingen voor elektrische laadpalen en in de huizen is alles voorzien voor extra zonnepanelen. We hopen dus op subsidies om nog meer in te zetten op duurzaamheid.” 

Overleg 

Ruyskensveld is aangesloten bij vzw Tabor, een ondersteunende koepel voor 67 autonome, sociale organisaties. “Uit dat netwerk haal ik veel informatie. Maandelijks komen we samen, het is echt wel een meerwaarde voor mij. We kunnen verschillende aspecten aanbrengen om expertise uit te wisselen. Het is ook heel interessant om langs te gaan bij andere nieuwbouwprojecten. Tabor gaf me de tip om lid te worden van ZORG.tech, wat ik recent ook deed. Ook dat is een netwerk om kennis te delen. Jeugdzorg vormt eerder een klein segment in de hele zorgsector, we moeten rekening houden met heel eigen aspecten die in andere sectoren minder een rol spelen. Bijvoorbeeld de deuren van de kamers zijn een aandachtspunt. Kinderen die boos zijn, gaan soms nogal tekeer met de deuren. Een heel degelijke verankering en bepleistering is cruciaal, daar moet ik bij aannemers soms echt wel op hameren. Dat we elk onze eigenheid hebben, maakt de onderlinge interactie in netwerken heel boeiend.” 

Geef een reactie