Typ om te zoeken

Overige

WEEK VAN VERBONDENHEID ZET DE BUURT EN BUREN IN DE KIJKER

Delen

Van 22 tot 30 september slaan Bond Zonder Naam en Samenlevingsopbouw de handen in elkaar voor de 6de Week van Verbondenheid.

Van 22 tot 30 september slaan Bond Zonder Naam en Samenlevingsopbouw de handen in elkaar voor de 6de Week van Verbondenheid. Over heel Vlaanderen schuiven mensen aan bij de Langste Eettafel om samen te eten en tijd te maken voor elkaar. Vanuit een warm contact en een sterke buurtwerking vragen de organisaties, in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen, aandacht om toenemende eenzaamheid aan te pakken.
 

Goede buur
Vandaag zijn we wereldwijd snel verbonden met iemand aan de andere kant van de planeet. De communicatietechnologieën bieden steeds nieuwe mogelijkheden. Tegelijk stellen we vast dat mensen in hetzelfde dorp of in de wijk elkaar niet goed kennen, of zelfs van elkaar vervreemden. “Hoe verbonden de wereld ook lijkt, mensen ‘live’ samen brengen in hun buurt is nog steeds de beste dam tegen eenzaamheid,” stelt Anniek Gavriilakis van Bond Zonder naam.
 

Langste Eettafel
Met de Langste Eettafels willen de organisatoren van de Week van Verbondenheid net het belang van menselijk contact benadrukken in de strijd tegen vereenzaming. Marieke Poissonnier van Samenlevingsopbouw: “De buurt is het kloppend hart van de samenleving. Lukt het daar om, hoe voorzichtig ook, gesprekjes aan te knopen, dan is daarmee vaak een belangrijke stap gezet om een plek in de samenleving te vinden.”
 

Met de Langste Eettafel worden mensen aangemoedigd om samen aan tafel te schuiven. Met een hapje en een drankje is er tijd voor elkaar en om de buurt te leren kennen. Ook andere verbindende activiteiten zijn mogelijk. “We sensibiliseren burgers, bedrijven, verenigingen en steden of gemeenten om die week tal van activiteiten te organiseren die mensen samen brengen zoals wandelingen of workshops”, zegt Gavriilakis.
 

Sterk sociaal weefsel
“Tegelijk roepen we, zeker in aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen, de politieke partijen en de mogelijke nieuwe besturen op om het niet bij deze week te laten,” vult Poissonnier aan. “Met de Langste Eettafel willen we aantonen dat eenzaamheid aanpakken de zorg is van iedereen. Een luisterend oor, een plaats om thuis te komen in de wijk: het zit vaak in kleine dingen om stap voor stap werk te maken van een leefbare en warme buurt. Het komt erop aan een topprioriteit te maken van een sterk sociaal weefsel. Buurtwerkingen met professionele krachten kunnen de noodzakelijke schakel zijn om mensen te verbinden.”

 

Over heel Vlaanderen

De Week van Verbondenheid is voor lokale organisaties intussen niet meer aan haar proefstuk toe. Vorig jaar bracht de Week van Verbondenheid 25 000 mensen over heel Vlaanderen aan tafel. Voor een hap met de buren, voor kennismaking met de wijk en voor een deugddoende babbel. Gavriilakis: “Ook dit jaar staan er al 125 Langste Eettafels geregistreerd. We verwachten in deze editie dus opnieuw veel volk aan tafel.”
 

PRAKTISCH
– Een evenement in de buurt vinden om in de kijker te plaatsen: alle geregistreerde tafels vind je hier. De tafels zijn een goede gelegenheid om mensen aan te spreken en over de Week van Verbondenheid.

– Wat zegt de lokale lijsttrekker over de strijd tegen eenzaamheid? Surf naar www.mijnstemtelt.be en lees de plannen van de lijsttrekker om mensen te betrekken bij het bestuur, om mensen toegang te geven tot vrijetijdsactiviteiten etc.