Typ om te zoeken

Geen onderdeel van een categorie

De Materiaalkast van de Werkgroep Intimiteit en seksualiteit (WIS)

Delen

Door Caroline Vermeulen, Werkgroep Intimiteit en Seksualiteit, Nationaal MS Centrum, Melsbroek

 
In september 2010 zij we in het Nationaal Multiple Sclerose Centrum, Melsbroek van start gegaan met een nieuwe werkgroep; Werkgroep Intimiteit en seksualiteit (WIS). Het is een interdisciplinaire werkgroep met als hoofddoel seksualiteit op te nemen in de revalidatie bij MS en dit aspect bespreekbaar te maken, zowel bij personen met Multiple Sclerose als bij de hulpverleners.
 
Eén van onze tools is de WIS-kast! Een info-kast waarbij we iedereen op een respectvolle manier laten kennis maken met de groep en zijn doelen. Ondertussen zijn in dit kader ook al een foto- en poëzietentoonstellingen georganiseerd.
 
In de WIS-kast worden ook de leden van de groep voorgesteld; leden vanuit het dokterskorps, de verpleging, kinesitherapie, ergotherapie, sociale dienst, psychologie en logopedie. We merken dat er steeds meer geïnteresseerden willen participeren in de WIS-groep. Er wordt ook een aanmeldpunt via een extern e-mailadres aangereikt om de drempel te verlagen.
 
Een ander plan, in de directe toekomst is het samenstellen van een ‘pretkoffer’, naar analogie met de term die Aditi vzw gebruikt. Aditi vzw is een centrum voor advies, informatie en ondersteuning betreffende seksualiteit aan personen met een handicap en zorgverleners. U kunt hen bereiken op het telefoonnummer 0488.87.06.77.
 
De ‘pretkoffer’ zal worden samengesteld uit didactisch materiaal i.v.m. seksuele hulpmiddelen , zoals vibrators, hulpkussen, kunstvagina’s, …
 
Sinds de oprichting van WIS zijn al verschillende directe vragen vanuit patiënten gekomen, samen met doorverwijzingen van dokters en collega’s, wat toch wijst op een noodzaak om vanuit het  revalidatiecentrum interdisciplinair met deze materie om te gaan. We zijn een groep in volle groei qua kennis en aanpak, dus dit zal wel niet het laatste berichtje zijn dat je van ons te lezen krijgt.
 
Wat kan je verwachten in de pretkoffer?

  • Vingervibrator (interessant bij parese, ataxie)
  • Uitwendige en inwendige vibrators (bij gevoelsstoornisen , vermoeidheid, …)
  • Hulp- en positioneringskussens
  • Verschillende soorten glijmiddel
  • Hulpmiddelen voor mannen
  • Medicatie bij erectiestoornissen

 
urobel logo
 

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Geef een reactie