Typ om te zoeken

Woonzorgcentra

WZC Golf by Zilverduin: luxueuze rust en verzorging in de zeelucht van De Haan

Delen

Ingebed in de gezellige wijk Vosseslag (De Haan), met groene vergezichten, de dito terreinen van de Koninklijke Golf Club Oostende vlakbij en ook de zee in de nabijheid: een veel betere inplanting kan een WZC zich niet wensen. Orpea zette op deze locatie een nieuwbouwproject neer waarbij op geen euro gekeken werd. De entree via de tuin alleen al is indrukwekkend met de beelden die het plaatselijk kunstenaarsgenootschap er wat graag presenteert. Om het nog niet te hebben over het interieur. Ook onder de bewoners huizen mensen met veel artistiek talent. Interview met directeur Anthony Cafmeyer.
 
Ontdek meer foto’s op de Facebookpagina van Actual Care
 

Golf by Zilverduin bestaat officieel sinds juni van dit jaar?

“De eerste bewoner is er al sinds 29 december 2014. Helemaal klaar was het gebouw toen nog niet. Zo werkten we in het restaurant nog met een externe traiteur. Sinds maart zijn we volledig operationeel. De inauguratie, de officiële opening naar buiten toe, was in juni. We zaten op dat moment op een 20-tal residenten. Intussen zijn er 40.”
 

In het totaal beschikt dit WZC over 91 erkende bedden op een totaal van 108. Daarnaast zijn er nog eens 71 assistentiewoningen op komst. Er is ook een band met WZC’s in Oostende en Knokke via Orpea?

“Orpea is een beursgenoteerd bedrijf – met hoofdzetel in Parijs – dat verspreid in heel Europa over meer dan 60.000 bedden beschikt. Dit jaar alleen werden er tien nieuwe residenties geopend en volgend jaar komen er ook tien. Aan onze kust kwamen Oostende en wij hier in De Haan erbij en straks in januari of februari opent het nieuwe WZC in Knokke. Elders in Vlaanderen bestond al pionier Destelbergen en daar is recent in oktober Leuven bijgekomen. Orpea is verder ook gekend in Brussel en Wallonië, waar er reeds meerdere residenties zijn.”
 

Hoe onderscheidt dit WZC zich?

“Onze core business is en blijft rust- en verzorgingstehuis. Onze focus ligt op het zorggegeven, met daarbij ook faciliteiten zoals de balneotherapieruimte en de snoezelruimte. Waarbij we dan een combinatie maken met hospitality: het hotelgegeven, de prachtige gebouwen, de unieke ligging, enz. De medewerkers zijn perfect getraind om de nodige zorg te verstrekken. Zo helpen onze zorgmedewerkers steevast om eten te geven aan de hulpbehoevende bewoners. Uniek in dit WZC is echter dat de bediening van de maaltijden gebeurt door een maître d’hôtel en zijn zaalmedewerkers. Dat gebeurt vanuit een open keuken. De maaltijden moeten elke dag onberispelijk zijn.”
 

Uw chef komt zowaar uit de stal van sterrenchef Yves Mattagne?

“De begeleiding gebeurt door Yves Mattagne, maar uiteindelijk is onze chef de uitvoerder. Hij is ook heel bedreven in presentatie. Het maaltijdgebeuren (nvdr: ’s middags en ’s avonds in het restaurant, de bewoners ontbijten op hun kamer) is iets waar mensen naartoe verlangen. Samen met een activiteit in de voormiddag en de namiddag zijn dat de essentiële breekmomenten tijdens de dag waarvoor de residenten zich verplaatsen. Plus natuurlijk ook wanneer ze bezoekers hebben: de familie komt meestal tegen de middag iets drinken in de bar. Verder is het vooral begeleiding en verzorging op de kamer.”
 

Er zijn momenteel veertig medewerkers en dat worden er honderd bij een volle bezetting: is dat niet tamelijk veel?

“Het maakt deel uit van mijn job om ervoor te zorgen dat de budgettering in orde is. Orpea heeft die investering gedaan om een differentiëring te bewerkstelligen, zodat dat we veel medewerkers hebben in verhouding tot het aantal bewoners. Service en kwaliteit dragen we hoog in het vaandel. Dus willen we die mooie omkadering geven met voldoende medewerkers. Vanaf het moment dat onze kwaliteit te wensen zou overlaten, zou er iets schorten aan ons concept.”
 

De prijzen starten vanaf 75 euro per dag per persoon. Is het bekend maken via deze weg geen probleem?

“We zijn transparant. De Vlaamse wetgeving verplicht ons sowieso om de prijzen aan de balie te afficheren. Onze kamers starten inderdaad vanaf 75 euro per dag en gaan tot 120 euro, maar dat is voor ruime suitekamers met zeezicht. Het is de oppervlakte van de kamer die de prijs bepaalt, want de dienstenservice hoort voor iedereen hetzelfde te zijn.”
 

Draagt de nabijheid van de Golfclub bij tot de standing van het WZC?

“Onze naam is Golf by Zilverduin. We hebben inderdaad wat contacten met mensen in het bestuur van de golfclub en er zijn ook verschillende bewoners die er bekend zijn. Maar het is niet zo dat we regelmatig met de bewoners naar de golf gaan. Waar we wel naar streven is integratie in De Haan, in die zin dat we een goede verstandhouding hebben met het gemeentebestuur en met verenigingen zoals bijvoorbeeld de kunstkring en de seniorengezelschappen.”
 

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Geef een reactie