Typ om te zoeken

In the spotlight Overige Woonzorgcentra

WZC Het Heiveld heeft een groene missie

Delen

Woonzorgcentrum Het Heiveld is een buitenbeentje in de ouderenzorg. Hun bewoners een goede levenskwaliteit bieden doen ze vanuit hun “groene missie” en het gebruiken van de natuur en dieren als betekenisvolle activiteiten. En dat zorgt ook voor positieve beeldvorming van de sector. Heel wat bezoekers uit binnen- en buitenland komen in het Heiveld inspiratie opdoen. 

Wat is nu precies die groene missie? De “Groene zorg” is klein begonnen. Een bewoner wou graag wat groenten kweken zoals hij dat vroeger ook altijd had gedaan. Uit dat ene zaadje is uiteindelijk een ganse werking gegroeid met een moestuin op hoogte, een serre, kippenren en kruidentuin als gevolg. De bewoners gaven het de naam t Heiveldhof en helpen nu zowel actief als passief mee in het zaaien, planten, oogsten en klaarmaken van de groenten. Het onderhouden van een moestuin is huiselijk en zorgt voor intergenerationele contacten en praatjes met de buurtVerder brengt het ook beweging, reminiscentie en sociale contacten met zich mee. 

Succeservaring 

Uiteraard worden de groenten ook verwerkt na de oogst. Groenten snijden en ermee koken brengt niet alleen mensen samen, maar brengt ook verhalen naar boven. Het is een laagdrempelige activiteit die voor iedereen herkenbaar is en waarbij veel mensen betrokken zijnHet is een vorm van bewegen en zelfs wie niet actief kan participeren, kan meegenieten van de heerlijke geuren of de lekkere maaltijd achteraf. 

Een belangrijk voordeel van deze ‘groene zorg’ is dat er een gegarandeerde succeservaring aanwezig is. Bewoners zien de zaadjes uitgroeien tot kleine planten en na het uitplanten in de moestuin kunnen ze deze verder zien groeien en de vruchten zien ontwikkelen. Dit brengt steeds een goed gevoel naar boven. 

Therapeutische dieren 

Groene zorg is ook het integreren van therapeutische dieren. Het Heiveld is een thuis voor ondere andere katten, cavia’s, vogels en aquaria die allemaal speciaal getraind worden om om te gaan met ouderen. Een vrijwilligster Inge komt elke week bij de bewoners langs met haar twee hondjes. De bewoners worden zoveel mogelijk betrokken bij het verzorgen van de dieren: eten geven, verzorgen, kuisen van het hok, …. Ouderen zorgen hier voor de dieren en de dieren zorgen voor de ouderen. Dit brengt tal van bewezen positieve effecten met zich mee: meer beweging, stimuleren van de autonomie, emotioneel welzijn, het kunnen zorg dragen voor iets. Dit zien ze vooral terug bij bewoners met dementie.  

Maar Het Heiveld dacht ook verder. Met het ontwikkelen van een kippenren wouden ze de bewoners uitnodigen om meer naar buiten te gaan. Het kippenren is ondertussen uitgegroeid tot een kleine zorgboerderij. Naast de kippen hebben ze nu ook eenden en Gust, het micro-varken.  

Gust 

Gust is een zorgvarken en is zeer geliefd onder de bewoners, het personeel, familie, vrienden en buurtbewoners. Hij heeft bij Het Heiveld zijn eigen weide met ‘villa’. De bewoners gaan vaak op stap om hem te bezoeken, maar dit werkt ook omgekeerd. Gust is getraind om naar binnen te gaan in het woonzorgcentrum. Bijna wekelijks komt hij op bezoek, iets waar de bewoners steeds zeer enthousiast over zijn. Wanneer ze Gust zien binnenwandelen in het ontmoetingscentrum zijn de bewoners plots veel alerter en verschijnt de glimlach spontaan op hun gezicht. Ze mogen op dat moment Gust aaien, borstelen, …  

En waarom koos Het Heiveld precies voor een varken? Vooreerst is het een zeer intelligent dier dat je vanalles kan aanlerenGust is zindelijk en varkens kunnen geen allergie veroorzaken bij de bewoners. Bovendien is het eens wat anders dan een rusthuishond. Hij verblijft als therapeut wel in het woonzorgcentrum en is constant beschikbaar voor een knorretje of een kwispel. Zijn aanwezigheid haalde reeds enkele malen de media wat hem intussen een BV (Bekend Varken) maakt. Hij heeft sinds kort een eigen Instagramaccount ‘Gusthetzorgvaken’ waar iedereen zijn avonturen kan meevolgen. Hij hoopt zo andere woonzorgcentra, die de stap naar therapeutische dieren nog niet hebben gezet, te inspireren en ze te overtuigen van zijn meerwaarde. 

Geef een reactie