Typ om te zoeken

Geen onderdeel van een categorie

WZC Huis aan Zee: gezellig functioneel, teamspirit en integratie met omgeving

Delen

Woonzorgcentrum Huis aan Zee in Blankenberge geniet van het stevige voordeel een luchtige nieuwbouw te zijn die pas begin april de deuren opende. Het pand telt 123 kamers (waarvan vier voor koppels en één flat) en een pak gemeenschappelijke ruimtes. Zo beschikken de residenten onder meer over een ruime cafetaria met piano en biljart, met een zongericht terras, fleurige tuin en minidierentuin. Het vakantiegevoel is een leuk compliment op de huiselijke ambiance.
Dit WZC bevindt zich in de Maurice Devriendtstraat, in vol Blankenbergs stadsweefsel. Zeedijk, strand, duinen en pier liggen niet veraf, de tramhalte is net om de hoek. Het lijkt wel of de jongste realisatie van Vulpia hier altijd gestaan heeft. Een duidelijk basiskenmerk is de integratie met de omgeving. Op de hoek is een brasserie ingeplant die, eenmaal de geschikte private uitbater gevonden is, ook zal openstaan voor bezoekers en omwonenden. In de inkomhal staan rolstoelen ter beschikking, en zijn er een speelhoek voor kinderen en een leeshoek. In het gebouw functioneert een kapsalon met klanten van binnen en buiten het WZC. Tijdens de opendeurdagen begin juni exposeerden creatieve Blankenbergenaren reeds hun kunstwerken in Huis aan Zee en in oktober vindt hier de tweedaagse ‘Kunst bij buren’ plaats.
 

Geen eindeloze gangen

Huis aan Zee heeft de grote verdienste zichtbaar komaf te maken met de stereotiepe denkbeelden over rustoorden. Zo zijn bijvoorbeeld lange, kale gangen uit den boze. Er speelt een zacht muziekje op de achtergrond en van hardnekkige geurtjes is totaal geen sprake. Elk van de vier verdiepingen heeft zijn eigen kleur van behang, met onderlinge kleurvarianten in de verschillende gedeelten, kwestie van herkenbaarheid. Op de plaatsen waar de gang een hoek van 90 graden maakt, is telkens een zitruimte of andere soort van ontmoetingsplaats voorzien. Elke etage beschikt ook over een eigen eetruimte, zodat de bewoners niet naar beneden moeten. Wie echter zin heeft om iets te eten buiten het dagverse menu van het zorgcentrum, eventueel met een fris pintje erbij, zal dat straks kunnen in de brasserie.
 

Moestuin op manshoogte

Gezelschapsspelen zijn zowat overal voorhanden. Net zo goed behoort infrastructuur voor een individuele wellnessbehandeling tot de uitrusting: van massage en infraroodcabine tot fitnesstoestellen. Wie zich wil uitleven buiten in de moestuin (op manshoogte) mag dat ook – men kan er zelfs de kippen en konijnen van het WZC in hun doen en laten gadeslaan. Het complex omvat bovendien een polyvalente zaal die geschikt is voor bijeenkomsten allerhande. Zo viert in oktober een bewoner er zijn 100ste verjaardag.
 

Fenomenale metamorfose

Zelden zo’n enthousiaste WZC-directeur gehoord! Eric Vande Walle vertelt met verve over de honderden aanwezigen op het openingsweekend en wordt bijna lyrisch wanneer hij het heeft over de fenomenale metamorfose die bewerkstelligd kon worden bij de vooropening op de Dag van de Zorg (15 maart). ‘Het complex stond voor een groot deel nog in ruwbouw. We hadden toen enkel de brasserie, de inkom en twee kamers geopend. Op dat moment was naast mezelf enkel het diensthoofd bewonerszorg (Ruth Bracke) in dienst. Ik had wel al een aantal medewerkers aangeworven, en die zijn allemaal meerdere dagen komen helpen op vrijwillige basis. Al 20 minuten voor het openingsuur begonnen de geïnteresseerden binnen te stromen. Wij kregen die dag 900 man over de vloer!’
 

Uitstekende afwerking

Directeur Vande Walle: ‘Ik ben hier gestart op 1 december vorig jaar. Op 9 december schreef ik het WZC in voor de Dag van de Zorg, maar op de hiernavolgende bijeenkomsten waarschuwden de aannemers (onder leiding van Loran Vincke en Martine Van Exem) ons dat die timing wel heel kort was. Uit de foto’s van toen kun je opmaken dat hun vrees gegrond was. De bouwheer (Van Hyfte Invest en Twinkle Verschuere) heeft toen die deadline van 15 maart uitgespeeld ten opzichte van de aannemers – en dat lukte! Maar ook daarna hebben de werkmannen in groten getale nog permanent de handen uit de mouwen gestoken.’ Daarmee kon de directeur zijn belofte nakomen om de eerste bewoners begin april hun intrek te laten nemen. Inge Hanssens, operational director bij Vulpia, vult aan dat bij die snelle operatie de kwaliteit zeker niet verwaarloosd werd: ‘Vulpia heeft het pand zelf niet gebouwd; de bouwheer verdient zeker een pluim voor het concept en de manier waarop de bouw werd opgevat.’
Het gesprek landt bij het personeel. Eric Vande Walle: ‘Twee weken voor de opstart nam ik een eerste, sowieso nog beperkt team in dienst. In die tijd hebben ze het volledige kwaliteitshandboek doorgenomen. Bij de sollicitatieprocedure legde ik het accent op warme zorg, zoals geldt voor alle projecten van Vulpia. Ook positieve ingesteldheid, flexibiliteit en multifunctionaliteit waren essentieel. Zo heb ik een schoonmaakster aangeworven die ook kok van opleiding is, zodat ze kan inspringen wanneer de kok er niet is. Die laatste moet op zijn beurt ook aandacht hebben voor ondersteuning van de verzorgende equipe. Waar nodig ondersteunt elk teamlid de collega’s, ook al is dit iemand van een andere discipline.
De finaliteit is evenwel dat de verpleging voluit de focus kan leggen op de zorg. Niet het minst belangrijk daarbij zijn de vrijwilligers als kers op de taart. Ik ben oprecht fier op het dreamteam van Huis aan Zee!’ Inge Hanssens: ‘Dat klinkt allemaal super, maar ik wil er relativerend aan toevoegen dat wij hier nog in de opstartfase zitten. Bij een nieuw WZC is een goed samenwerkend team enorm belangrijk. In een genormaliseerde werking willen we uiteraard dat iedereen zich kan toeleggen op zijn eigen taken.’ Eind dit jaar start op de campus van Huis aan Zee de bouw van een eerste blok assistentiewoningen.

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Geef een reactie