Typ om te zoeken

Geen onderdeel van een categorie

Ziekenfondsen voor de meest kansarmen

Delen

De CM heeft een afdeling ontwikkelingssamenwerking. Hierdoor heeft ze ook  in het Zuiden ziekenfondsen kunnen opzetten. Ze hebben reeds in meerdere landen ziekenfondsen geopend: Senegal, Benin, Mali, Burkina Faso, Burundi, Congo en tenslotte Guinee. Deze ziekenfondsen bieden zieken een betere toegang tot medische zorgen. Zij die een bijdrage betalen kunnen genieten van goedkopere of zelfs kostenvrije medische zorgen. In sommige gevallen hanteren de ziekenfondsen een systeem met een vaste kost. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de dienst materniteit. Hierdoor moeten zwangere vrouwen niet voor iedere consultatie opnieuw betalen.

Voortdurende toestroom nieuwe leden

Het initiatief voor deze ziekenfondsen wordt meestal door partners in het Zuiden genomen. Hierdoor ontstaat een zeer nauwe samenwerking tussen de CM en lokale vertegenwoordigers. Deze vertegenwoordigers coördineren de ziekenfondsen en garanderen een voortdurende toestroom van nieuwe leden. Ieder ziekenfonds is op die manier gelinkt met een bepaald gezondheidscentrum of algemeen ziekenhuis. Al 5 jaar werken Memisa en de CM samen. Memisa doet dit door projecten te steunen die gelinkt zijn aan de voorzieningen van de ziekenfondsen. Zo zorgt Memisa ervoor dat de gezondheidscentra en ziekenhuizen goed uitgerust zijn om leden van het ziekenfonds op te vangen. Deze projecten kunnen verschillende vormen aannemen: renovatie/sanering,  installatie van zonnepanelen, aankoop van medisch materiaal  en  bureaumateriaal (computer, telefoon), maar ook medicatie en vervoersmiddelen (motoren).  Hierdoor blijven leden trouw aan hun ziekenfonds. Ze weten namelijk dat hun medisch centrum voldoende uitgerust is en dat ze er de beste zorgen krijgen. Patiënten komen hierdoor op meer regelmatige basis naar het gezondheidscentrum of ziekenhuis.

Verrijkende ervaring

Een mooi voorbeeld is het gezondheidscentrum van Soyah. Memisa heeft hier zonnepanelen geïnstalleerd. Hierdoor beschikt het ziekenhuis over een frigo alsook verlichting zodat er ’s nachts bevallingen kunnen plaatsvinden. Dit moedigt leden van het ziekenfonds aan om vaker naar het ziekenhuis te komen. Dit geldt bovendien ook voor de rest van de bevolking. De samenwerking tussen Memisa en de CM is een verrijkende ervaring voor beide partijen én voor de plaatselijke bevolking. Ze draagt bij aan het succes van de ziekenfondsen waardoor zij voortgezet kunnen worden. Dit resulteert in meer toegankelijke een kwalitatieve medische zorgverlening.
 

Tags:

Geef een reactie