Typ om te zoeken

Overige

ZNA Jan Palfijn opent gloednieuw centrum voor darmonderzoek

Delen

In het ZNA Jan Palfijnziekenhuis opende deze maand een gloednieuw centrum voor darmonderzoek. Het biedt plaats aan het stijgend aantal patiënten dat zich laat screenen voor darmkanker. In het nieuwe centrum kunnen patiënten zowel terecht voor een raadpleging als een endoscopisch (intern) darmonderzoek in het dagziekenhuis.

Steeds vaker doen mensen mee aan het bevolkingsonderzoek of laten ze preventief een darmonderzoek uitvoeren om kanker in een vroeg stadium op te sporen. Deze nieuwe infrastructuur biedt een antwoord op die stijgende vraag. Het centrum beschikt over de meest moderne apparatuur en technieken. Zo wordt er hier CO2 in plaats van lucht in de darm ingebracht tijdens het onderzoek. De patiënt heeft hierdoor nadien geen last van krampen of een opgeblazen gevoel. Ook het wegnemen van oppervlakkige tumoren zonder een klassieke operatie is veiliger met deze techniek.

Het nieuwe centrum wordt bemand door 6 maag-darmspecialisten, 9 gespecialiseerde verpleegkundigen, 4 secretariaatsmedewerkers  en 1 wetenschappelijk medewerker. Het bestaat uit een wachtruimte, 3 consultatieruimtes, 3 patiëntenkamers, 2 endoscopiezalen, een recovery kamer en een ontsmettingsruimte. Door de uitmuntende kwaliteit van de nieuwe infrastructuur en ontsmettingstoestellen behaalt het Endoscopisch Centrum de hoogste normen wat betreft de ontsmetting van de scopen (instrument dat in de darm wordt ingebracht voor het onderzoek).

Opvallend is ook de strikte scheiding tussen de hospitalisatiedienst en de ambulante dienst. “Het geeft meer comfort voor een patiënt om voor of na een ingreep rustig te bekomen, zonder dat er te veel andere patiënten voorbij je bed of kamer lopen,” verduidelijkt dr. Marc Simoens, diensthoofd gastro-enterologie van ZNA Jan Palfijn.

Alle maag-darm specialisten van ZNA werken intensief samen. Het team van ZNA telt nu 14 maag- darmspecialisten. Het team wordt voorlopig uitgebreid met 1 maag-darmspecialist, die samen met 4 collega-artsen hoofdzakelijk in het Endoscopisch Centrum van ZNA Jan Palfijn zal werken. Op de 6 ZNA-sites samen gebeuren zo’n 100 endoscopische maag- en darmonderzoeken per dag. Daarmee is de dienst maag- darmziekten van ZNA  één van de grootste in Vlaanderen.

De vernieuwing van het Endoscopisch Centrum in ZNA Jan Palfijn komt er na een recente investering in een gelijkaardig centrum in ZNA Middelheim en een toekomstig centrum in ZNA Cadix. Op die manier wil ZNA nu en in de toekomst in elk deel van de stad kwaliteit blijven leveren bij het opsporen van darmkanker en bij het ontwikkelen van nieuwe technieken voor ingrepen in het maag-darmstelsel.

Bron: ZNA Jan Palfijn – eigen berichtgeving

Tags: