Typ om te zoeken

Overige Sector

Zo voorkom je incontinentie-gerelateerde dermatitis

Delen

Tot 50% van de patiënten of bewoners met urine- en/of fecesincontinentie ervaren huidirritatie (incontinentie-gerelateerde dermatitis) door continue blootstelling aan vocht1. Dit is nochtans eenvoudig te voorkomen door het toepassen van de juiste zorgroutines.


Het behouden van een gezonde huid is een essentieel onderdeel van optimale continentiezorg

Door de jaren heen wordt de huid hoe dan ook dunner en kwetsbaarder waardoor ze meer tijd nodig heeft om te genezen. De huid van (oudere) patiënten of bewoners met incontinentie is meestal extra kwetsbaar, met vaak huidirritatie als gevolg. Dit is niet alleen pijnlijk en oncomfortabel, het vraagt ook tijd van zorgverleners en is duur om te behandelen.

Drie stappen voor het behouden van een gezonde huid

Uit onderzoek komen o.a. de volgende factoren naar voren die van invloed zijn op de gezondheid van de huid van mensen met incontinentie:

  • tijdsduur van contact met incontinentieproducten (hoe goed laat het product de huid ademen)
  • vochtigheidsniveau van de huid (hoe goed houdt het product de urine vast)
  • gevoeligheid van de huid (wat is de conditie van de huid)

Een zorgroutine die rekening houdt met deze factoren waarborgt een gezonde huid van patiënten of bewoners.

Stap 1: Drooghouden van de huid

‘Voorkomen is beter dan genezen’ en dat geldt zeker voor de huid die vaak in contact komt met urine. Door absorberende producten te gebruiken die snel het vocht opnemen en verspreiden, een vochtig gevoel voorkomen en het natuurlijke microklimaat van de huid behouden, blijft de huid droger. Ademende TENA ProSkin-producten met FeelDry AdvancedTMabsorberen snel en houden de huid droog.

Stap 2: Schoonhouden van de huid

De huid schoonhouden is belangrijk voor een gezonde huid. Reinigingsproducten met een 3-in-1 formule zoals TENA Wash Cream, TENA Wash Mousse en TENA Wet Wipes houden de huid schoon, fris en verminderen geurtjes. Ze zijn zeer geschikt voor perineale huidverzorging. TENA Wet Wash Gloves kan voor het wassen van het volledige lichaam ingezet worden en is minder belastend voor de patiënt of bewoner én de zorgverlener.

Stap 3: Beschermen van de huid

Speciale huidcrèmes met beschermende en kalmerende eigenschappen bieden extra bescherming en helpen huidirritatie te voorkomen. TENA Barrier Cream heeft een vochtafstotende werking en biedt daardoor extra bescherming om huidirritatie te voorkomen. Indien er toch huidirritatie is ontstaan werkt TENA Zinc Cream met 10% zinkoxide kalmerend. Gebruik het daarom bij een gebarsten, geïrriteerde en gevoelige huid.

Wilt u dat uw patiënten of bewoners ook een gezonde huid behouden? Contacteer TENA voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak via +32 (0)2 766 05 05 of kijk op de TENA website.Over TENA ProSkin

TENA ProSkin is het resultaat van uitgebreid onderzoek en innovatieve testmethoden. TENA ProSkin biedt een assortiment absorberende en huidverzorgingsproducten, speciaal ontworpen voor de kwetsbare (oudere) huid. TENA ProSkin absorberende en huidverzorgingsproducten voldoen aan de gestelde eisen van Skin Health Alliance, dé toonaangevende autoriteit ter bevordering van een gezonde huid. Alle producten dragen daarom het SHA-keurmerk!

1 Data in file. Voorkeurstest TENA Slip ProSkin. Augustus 2018. Polen/UK, N=360

Geef een reactie