Typ om te zoeken

Techniek Ziekenhuizen

ZOL Genk rolt Televic AQURA uit als draadloos en multi-inzetbaar oproepsysteem met locatiebepaling

Delen

In zijn zoektocht naar een oproepsysteem met geïntegreerde dwaaldetectie kwam Roel Ramakers, projectingenieur medische technologie van ZOL, vorig jaar terecht bij Televic AQURA. Door de gepatenteerde triple technologie zijn interferenties en het plaatsen van lussen verleden tijd. Door middel van RF creëert het systeem een groot bereik waardoor patiënten en/of verplegend personeel eender waar op de afdeling of site een patiëntenoproep, assistentie oproep of agressieoproep kunnen maken met exacte locatiebepaling. De combinatie met ultrasone technologie garandeert dat de persoonsgebonden en draadloze oproep wel degelijk in de juiste kamer of ruimte wordt gelokaliseerd. Magnetische inductie werd eveneens toegevoegd om snelle dwaalalarmen te verzekeren, al dan niet in combinatie met het aansturen van deuren.

In mei 2018 werd in samenspraak met Televic Healthcare Solutions een POC opgesteld in functie van dwaaldetectie op de geriatrie afdeling. Het AQURA platform bood ons de zekerheid, volledigheid, gebruiksgemak en modulariteit die we tot nu bij geen enkele leverancier hadden gevonden: vertelt Pascal Houben van ZOL. Na een succesvolle en intensieve POC werd begin 2019 beslist AQURA uit te rollen op 5 extra afdelingen. Het bij plaatsen van Televic Communicators voor extrabereik of dwaaldetectiezones kan ZOLGenk naar believen kiezen, gezien decentrale software voor handen is. Deze is gevirtualiseerd en kan door connectie met de andere sites ook in bv.in Lanaken gebruikt worden en zorgt zo voor een uniforme oplossing over meerdere sites.

Momenteel wordt AQURA vooral gebruikt om dwaaldetectiealarmen te genereren wanneer bepaalde patiënten gelimiteerde zones betreden of hun kamer, respectievelijk afdeling verlaten. Bij de keuze voor dit systeem werd ook naar de uitbreidbaarheid voor andere doeleinden gekeken. Zo kan het gefaseerd uitgerold worden naar een mobiel persoonsgebonden oproepsysteem op meerdere afdelingen of zelfs over het volledige ziekenhuis zonder grote infrastructuurwerken.Niet alleen de veiligheid van de patiënt wordt verhoogd maar de zorgverlener heeft hier ook baat bij. Meer en meer komt nl. de vraag van het verzorgend personeel om ook de mogelijkheid te voorzien om agressieoproepen te kunnen maken. Het gepatenteerd systeem van Televic kan hiervoor ook perfect worden ingezet. Wanneer zowel de zorgverlener als patiënt een persoonlijke tag verkrijgt, is ook het stigmatiserend effect van vroeger van de baan.

Het technisch departement boekt reeds een opvallende tijdswinst aangezien hoofdverpleegkundigen via een webbased platform zelf instellingen op maat van de patiënt of medewerkers kunnen uitvoeren. Zo kunnen ze door het inscannen van de ‘QR-code’ eentag aan een patiënt of zorgverlener toewijzen koppelend aan een profiel. Differentiatie van de patiënten volgenshun huidige of veranderde noden is aldus kinderspel.

De mogelijkheden van AQURA wireless zijn eindeloos en Roel en Pascalgeloven sterk in de verdere evolutie van het product inzake efficientiewinst en veiligheid.

Meer info over AQURA: www.televic-healthcare.com, [email protected] of 051/33 18 76.

Geef een reactie