Typ om te zoeken

Facility

Zorghotel Drie Eiken: patiënten worden gasten in een viersterren omgeving

Delen

Het project Zorghotel Drie Eiken werd gerealiseerd in een Design & Build formule met een bouwteam gevormd door van ibens, EGM architecten en LLOx architecten. Het moderne gebouw – met 68 kamers – krijgt de al­lure en setting van een viersterren hotel. Het gebouw is letterlijk in de heuvel ingeplant. Zo is het gebouw niet alleen geïntegreerd in de omgeving, maar wordt diezelfde groene om­geving ook rechtstreeks het hotel binnenge­haald. De heuvel onttrekt de parkeerplaatsen uit het directe zicht en zorgt ervoor dat er als vanzelf een groot terras op het zonnige zuiden wordt gecreëerd met een weids uitzicht over de omgeving. Het volume oogt compact en helder, laat zoveel mogelijk ruimte over voor het landschap en is daardoor energetisch duurzaam.

Gescheiden publieke- en logistieke stromen

 
Door te kiezen voor een compacte vorm konden ook de publieke- en logistieke stromen gescheiden worden. Leveringen gebeuren achteraan. Deze stromen zijn ook terug te vinden in het gebouw. Zo zijn de ontvangst van goederen, keuken en de personeelsvoorzieningen ook aan de achterzijde van het gebouw gesitueerd. In een compact gebouw hoort ook een compacte kern. Door de trap te ontwerpen als een dubbele helix was het mogelijk om op elke verdieping twee gecompartimenteerde uit elkaar liggende trappen te maken die toch één kern vormen. De liftkern bestaat uit twee liften: één voor bezoekers en één voor logistiek. Zo kan ook redundantie gegarandeerd worden.
 

Gemak, comfort en toegankelijkheid

Het concept van de zorgkamer is doordacht. In de volledig rolstoeltoegankelijke kamers staan gemak, comfort en toegankelijkheid voorop. Alle één- en tweepersoonskamers worden uitgerust met een ruime badkamer, luxe comfortbed, minibar, interactief televisie­systeem, kluis en domotica. Er is voldoende ruimte voor de zorg en rooming-in van de partner of verzorger. De hoge verticale ramen bieden niet alleen zicht op de groene om­geving (ook vanuit het bed), maar laten het daglicht diep in de kamer binnen dringen. In een hotelkamer worden kleuren en stoffen op elkaar afgestemd, gaande van de gordijnen tot het linnen van het bed en de bekleding van de stoel. Badkamers hebben een warme sfeer en stralen kwaliteit en klasse uit. Op de 5de verdieping zijn er ook enkele suitekamers en kamers die voldoen aan het A + label van Toerisme Vlaanderen.

Wellness ruimte

Daarnaast beschikt het Zorghotel over een wellness ruimte en een lounge, waar de gas­ten kunnen ontspannen. Verder zal Drie Eiken ook beschikken over therapie-, revalidatie-, en ontspanningsruimten waar professionals fysiotherapie, ergotherapie en massages kunnen geven. Desgewenst wordt er een revalidatieprogramma op maat van de gast samengesteld.

KADER: duurzaamheid

  • Compacte vorm met hoogwaardige isolatie: streefdoel is K25
  • Goede isolatie, lichte kleur gevel, zonwerend glas en automatische buitenzonwe­ring houden de warmte zo veel mogelijk buiten
  • Massieve betonnen wanden voor het binnenspouwblad en draagmuren met daarop zware betonnen kanaalplaten met druklaag zorgen voor een grote thermi­sche inertie van het gebouw.
  • Vloerverwarming en lage temperatuur door middel van een warmtepomp lucht-water
  • Productie sanitair warm water: via zonneboiler
  • Topkoeling aan de hand van de warmtepomp voor het sanitair warm water
  • Free-cooling door middel van nachtventilatie
  • Fotovoltaïsche zonnepanelen
  • Recuperatie van regenwater

KADER: BIM en ketenintegratie

Al van bij de eerste ontwerpen is een 3D-model gemaakt om optimaal overleg te garanderen. Dit model is steeds verder geëvolueerd. Naarmate het project vordert maken steeds meer betrokken partijen gebruik van het model. Zo kunnen we spre­ken over ketenintegratie waarbij faalkosten tot een minimum herleid kunnen worden. Alle ingenieurs- en technische bureaus werken eveneens binnen ditzelfde 3D-model zodat iedereen steeds over de meest recente en accurate informatie beschikt. Bij oplevering gaat het model naar de bouwheer en wordt het verder ingezet bij de gebouwexploitatie.
 
.

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Geef een reactie