Typ om te zoeken

VUB-onderzoek: zorgverlening in ziekenhuizen onvoldoende afgestemd op culturele diversiteit

Zorganders juli 18, 2019

Mobiele app helpt bij keuze glucoseverlagende medicatie

Zorganders juli 16, 2019

Uniek in België: koffertje aan bed in nieuw dagziekenhuis

Zorganders juli 12, 2019

De zorgsector en technologie staan onlosmakelijk verbonden met elkaar. Technologie zorgt ervoor dat de zorgsector nog beter, nog veiliger en nog transparanter wordt.

Woonzorgcentrum Pniël begon van nul om te kunnen inzetten op een moderne en uniforme IT-infrastructuur. Zij nemen begrippen als ‘dwaaldetectie’ en ‘dwaalpreventie’ voor bewoners met dementie dan ook heel serieus. Technologie maakt het eveneens mogelijk dat er heel wat hulpmiddelen kunnen ontworpen worden om senioren langer zelfstandig thuis te laten wonen in hun vertrouwde omgeving. Wanneer zij toch niet meer in staat zijn om alleen thuis te blijven wonen, kunnen ze kiezen voor assistentieflats. Die zijn allemaal voorzien van een noodoproepsysteem en leef- en woonautomatisering wat voordelen biedt voor zowel de bewoners als het personeel.

Een ziekenhuis is een uitdagende omgeving om te beveiligen. Aan de ene kant is een hoog veiligheidsniveau uiterst noodzakelijk, maar aan de andere kant mag dit de werking van het medisch personeel niet negatief beïnvloeden. UZ Brussel en GET gingen samen de uitdaging aan om hier een perfect evenwicht in te vinden. Door middel van technologie wordt het ook mogelijk om als patiënt je geïndividualiseerd behandeltraject te bekijken via een online platform. Medicatiescanning zorgt er dan weer voor dat de veiligheid van de bewoners in woonzorgcentra nog verhoogd kan worden aangezien er telkens een controle gebeurt op het moment van de toediening.

Elk op hun manier zijn dit mooie voorbeelden dat technologie de zorgsector naar een hoger niveau tilt en dat deze technologie broodnodig is om te kunnen blijven voldoen aan de huidige veiligheidsnormen en de tijdgeest waarin we ons bevinden.

Wilt u het magazine downloaden of heeft u interesse in een bepaald artikel? Log dan nu in of registreer je gratis account.